Tampilkan postingan dengan label Link. Tampilkan semua postingan
Tampilkan postingan dengan label Link. Tampilkan semua postingan
Selasa, 07 Juli 2009

Link Dibuka Dengan New Tab

Sebarang link yang ditambah dalam blog kita samada dibahagian sidebar, posting, atau dimana saja adalah boleh dibuka dengan tab yang baru.. Dengan cara yang sangat mudah. Semudah mengupas kekacang.. Ok untuk yang belum tahu boleh rujuk cara ni yer..

Boleh gunakan salah satu kod dibawah.

1. target="_blank"
2. target="_new"


Caranya, tambah kod diatas tu pada akhir setiap alamat. Contoh dibawah.

1. <a href="http://almansuqie-tips.blogspot.com" target="_blank">
2. <a href="http://almansuqie-tips.blogspot.com" target="_new">


Tambah la kod tu kat mana2 je link yang kita nak bukakan di tab yang baru.. Kat tab vertikal pun boleh yer abang man.
Unknown Link, Menu Tab
Senin, 25 Mei 2009

Mengalihkan Alamat Blog Ke Alamat Lain

Orang putih kata "How To Redirect Blogger URL To Another URL". Maksudnya macam tajuk diatas. Contoh boleh klik link ini http://kawafirku.blogspot.com. Caranya..

1. Loggin ke blogger => Layout => Edit HTML.

2. Tambahkah kod dibawah selepas kod <head>. Bahagian paling atas.

<meta http-equiv="refresh" content="0;url=http://alamatbaru.com"/>


3. Gantikan text merah dengan alamat baru Antum. Dah siap save..

Sekian..05

Unknown Link
Senin, 04 Mei 2009

Dropdown Menu With Colour


Sebelum ini Ana ada postkan Cara Membuat Dropdown Menu tanpa warna pada backgroundnya. Semalam jalan2 jumpa pula yang boleh diwarnakan. Seperti diatas.

Ok caranya lebih kurang sama, cuma ditambahkan dengan kod warna.

<center><select onchange="window.open(this.options[this.selectedIndex].value)" style=" WIDTH: 150px; COLOR: #146d03; BACKGROUND-COLOR: #ffff66"
name="select" size="1"> <option value="0" <option value="0" selected>Tajuk Menu</option>
<option value="Link 1">Text 1</option>
<option value="Link 2">Text 2</option></select></center>


Gantikan kod merah mengikut warna yang Antum gemari. Kod warna Disini.

Untuk tambahkan link cuma tambah kod dibawah sebelum kod </select></center>

<option value="Link Tambah">Text Tambah</option>

Unknown Link, Menu
Sabtu, 21 Maret 2009

Cara Membuat Brilliant Button



Ini antara contoh Brilliant Button. kita boleh gunakannya untuk membuat button link kita sendiri atau apa saja laman yang kita rasa berguna untuk disimpan. Untuk membuatnya Antum boleh pergi ke dua laman ini.

LucaZappa.com
Button Maker


Setelah button siap direka, iaitu pada pilihan warna, text dll maka savela button tersebut ke dalam komputer Antum. Pastu upload button tersebut untuk dapatkan linknya seterusnya ditambah ke dalam blog. Boleh upload di Photobucket atau Imageshack
Unknown Icon, Link, Widget
Senin, 02 Maret 2009

Membuat Link Pelangi Berkerlipan

Nak cantikkan link2 di blog Antum? Jadi warna warni seperti pelangi. Lebih menarik perhatian. Indah berseri.. Ok caranya..

1. Masuk ke Edit HTML dan cari kode <head>

2. Kemudian pastekan kode dibawah selepas kode <head>

<script src='http://www.geocities.com/almansuqie08/pelangi.js'>
</script>


3. Lihat contoh.

<head>
<script src='http://www.geocities.com/almansuqie08/pelangi.js'>
</script>


4. Siap!! Klik Save dan Lihat hasilnya.
Unknown Kode Warna, Link
Senin, 26 Januari 2009

Cara Memasukkan Senarai Link

Khas untuk KakWan yang bertanya, bagaimana cara untuk menambahkan senarai link di sidebar? Caranya sangat mudah, semua sudah disediakan oleh blogger. Ada 3 jenis gadget yang disediakan oleh Blogger, List, Link List dan terbaru Blog List. Disini Ana sertakan dengan snapshoot sekali supaya mudah difahami dengan lebih jelas. Caranya begini. Kita abaikan List dan Ana mulakan dengan Link List.

1. Seperti biasa Loggin ke Blogger => Layout => Page Elements.

2. Klik pada Add a Gadget dibahagian sidebar (bahagian lain pun boleh).


3. Seterusnya pilih pada Link List seperti dibawah.


4. Ruangan seperti ini akan muncul. Masukkan link dan Nama Laman pada ruang yang disediakan dan klik ADD LINK. Lakukan cara yang sama untuk link seterusnya. Klik butang save jika sudah selesai.

5. Selesai untuk Link List. Kita berpindah kepada Blog List pula. Ia akan muncul di Sidebar seperti gambar dibawah. Keistimewaannya berbanding Link List adalah ia akan menampilkan sekali posting terkini bagi setiap blog dalam senarai kita.

6. Cara yang sama. Add a Gadget.

7. Pilih pada Blog List


8. Klik Add To List untuk memasukkan link. Cara yang sama untuk link seterusnya. Klik save jika selesai.

Tambahan: Link List akan dibuka di laman yang sama jika diklik. Untuk membukanya di laman yang baru caranya DISINI.
Unknown Link, Tips
Jumat, 23 Januari 2009

Hilangkan "Subscribe to:Posts (Atom)"

Ok..ni cara untuk hilangkannya. Senang saja.. Macam biasa Loggin dan terus ke Edit HTML. Cari kod dibawah dan tambahkan dengan text berwarna merah.

.feed-links {
clear: both;
line-height: 2.5em;
display:none;
}



Unknown Link, Tips
Kamis, 15 Januari 2009

Cara Membuat Menu Tab Horizontal

Nak buat link tab macam Ana?Ni caranya.Istimewa link tab ini, bila klik akan dibuka di window/tab yang baru.. Ni contoh tab yang ana guna.Tab ni ana dah tambahkan dengan kotak search. Ok ini caranya.



1.Macam biasa Loggin => Layout => Edit HTML. Tambahkan kode dibawah sebelum kode ]]></b:skin>

/* linktab

================== */

#linktab{
background:url(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/tabbiru.gif) ;
width: 864px;
height: 30px;
font-size: 11px;
font-family: georgia, Tahoma, Verdana;
color: #ffff66;
font-weight: bold;
margin: 0px auto 0px;
padding: 0px;
border-left: 1px solid #000;
border-right: 1px solid #000;
overflow: hidden;
}
#tabright {
width: 200px;
height: 30px;font-size: 11px;
float: right;
margin-right:10px;
margin-bottom:50px;
padding: 0px;
}
#tabright a img {
border: none;
margin: 5px;
padding: 0px;
}

#linktab ul {
margin:0;
padding:1px 10px 0px 0px;
list-style:none;
}
#linktab li {
display:inline;
margin:0;
padding:0;
}
#linktab a {
float:left;
background:transparent;
margin:0;
padding:0 0 0 3px;
text-decoration:none;
}
#linktab a span {
float:right;
height: 35px;
display:block;
background:transparent;
padding:7px 6px 4px 6px;
color:#ffff66;
border-right: 1px solid #000;
}
#linktab a span {
float:none;
}
#linktab a:hover span {
color:#fff;
}
#linktab a:hover {
background-position:0% -42px;
}
#linktab a:hover span {
background-position:100% -42px;
}


2. Warna kod oren untuk panjang tab,Tukar mengikut size main-wrapper Antum. Warna biru pula untuk text dan ungu untuk border,tukarla mengikut selera Antum. Kod Warna Disini.

3. Juga Gantikan kode gambar ni. Disini Ana ada sediakan beberapa warna. Cuma gantikan text tebal merah.

(http://i302.photobucket.com/albums/nn113/aburifaie/tabbiru.gif)




tabbiru.gif


tabhijau.gif


tabkuning.gif


tabmerah.gif



tabungu.gif


4. Kemudian tambah kode berikut dibawah kode ini <div id='content-wrapper'>

<div id='linktab'>
<ul>
<li><a href='URL Link Disini'><span>Home</span></a></li>
<li><a href='http://almansuqie-tips.blogspot.com/' target='_blank'><span>AlmansuQie</span></a></li>
<li><a href='URL Link Disini' target='_blank'><span>TAJUK</span></a></li>
<li><a href='URL Link Disini' target='_blank'><span>TAJUK</span></a></li>
<li><a href='URL Link Disini' target='_blank'><span>TAJUK</span></a></li>
<li><a href='URL Link Disini' target='_blank'><span>TAJUK</span></a></li>
</ul>

<div id='tabright'>
<form action='http://NAMABLOG.blogspot.com/search' id='searchform' method='get' name='searchform'>
<input id='s' name='q' type='text' value=''/>
<input id='searchsubmit' type='submit' value='Cari'/>
</form>

</div></div>


p/s: Kalau xnak kotak carian, buang kod ini.

<div id='tabright'>
<form action='http://NAMABLOG.blogspot.com/search' id='searchform' method='get' name='searchform'>
<input id='s' name='q' type='text' value=''/>
<input id='searchsubmit' type='submit' value='Cari'/>
</form>

</div>


Siap..
Unknown Link, Menu Tab