Cara Invite Teman Untuk Edit Blog

Apa tujuan kita invite orang tuk jadi Admin blog kita? Ni antara jawapannya.

1.Pertama, kita hanya view blog kita untuk insan terpilih sahaja. So siape yang tidak di jemput tak akan dapat masuk ke blog kita.

2. Kedua kita buat blog secara berkumpulan. Macam blog projek.

3. Ketiga, kita nak mintak tolong kawan editkan template atau sebagainya. Ha yang ni khas untuk sahabat2 yang gagal untuk memasukkan kod ke dalam template. So mintakla bantuan kawan yang lebih arif. Nak minta tolong Ana pun boleh, insyaallah. Ok ini cara untuk invite orang yer..

1. Loggin dan pada Dashboard klik Setting.


2. Seterusnya pada setting klik Permision.


3. Pada bahagian blog Authors, klik ADD AUTHORS.


4. Masukkan email dan klik INVITE.


5. Kawan yang diinvite akan dapat satu email jemputan. Tunggula kawan kita tu aktifkan link yang diterima. Bila sudah diaktifkan maka kawan kita tu akan jadi salah seorang admin tapi hanya boleh edit pada bahagian posting tidak pada template.

6. Untuk membolehkan teman mengedit template, klik pada grant admin privileges di sebelah emailnya.


7. Ok sekarang teman dah boleh edit template. Setting terakhir akan kelihatan seperti ini.


8. Kalau dah xperlukan author kedua tu klik je revoke admin.

Ok sampai sini je..
Anda baru saja membaca artikel yang berkategori Invite / Template dengan judul Cara Invite Teman Untuk Edit Blog. Anda bisa bookmark halaman ini dengan URL http://tekno.infoberguna.com/2009/05/cara-invite-teman-untuk-edit-blog.html. Terima kasih!
Posted by: Adhitya Rachman Cara Invite Teman Untuk Edit Blog Updated at : 12:10:00 AM

Yang lain juga membaca Invite ,Template

Belum ada komentar untuk "Cara Invite Teman Untuk Edit Blog"

Post a Comment