Sabtu, 31 Januari 2009

Memasang Emoticon Di Post Entry

angelnerdpokpokcallmeadacalltensionbabaiaroundtandukbusukdiammerajukgilesetansigh
gelakgulingjelirtepuktangansoalnangihputuscinteciumxpastisedihsenyumkenyitkenyitmaludoaduitsembahcelebratetakbole

Emoticon Yahoo! Messenger..Sebenarnya dah ramai yang buat tutorial ni.. Ana tulis balik untuk simpanan peribadi..Kalau nak emoticon lain Antum boleh ke Chokilala.com. Disana ada macam² emoticon yang comel dan menarik. Chokilala memang pandai buat emoticon. Ok untuk yang ini, caranya begini..

Tutorial ini memerlukan kepada langkah berikut:-

1. Menggunakan Web Browser Firefox, mesti guna Firefox, yang lain tak boleh.. nak pulak IE yang kurang best tu. Maka bertukarla ke Firefox. Download Sini. Pastikan sudah menggunakan Firefox untuk step seterusnya.

2. Memasang Add-ons Greasemonkey. Kalau belum Install Disini. Senang aje. Ikut arahannya. Bila selesai, akan muncul icon kepala monyet yang berjambul dibawah.

3. Seterusnya install script emoticon Yahoo! Messenger dengan mengetik Script Ini. Bila keluar satu kotak, klik pada Install.

Ok selesai.. Emoticon sudah wujud di post editor Antum. Selamat beremosi dalam menulis.sengihnampakgigi

Tambahan: Kalau gambar di posting Antum telah diborderkan, maka setiap emoticon yang ditampilkan akan berserta dengan border. Untuk hilangkan border tersebut, tambahkan kode ini sebelum ]]></b:skin>

img.emoticon {
border: 0;
}


Adhitya Rachman Emoticon, Icon, Tips, Yahoo Messenger

Handphone Philips 9@9q

Handphone Philips 9@9q

Philips 9@9q dikenal dengan ketahanan baterainya yang luar biasa lama. Bayangkan saja baterai Philips 9@9q akan dapat bertahan untuk waktu siaga hingga 1 bulan, wow !. Waktu bicara baterai Philips 9@9q hingga 9 jam dan untuk penggunaan yang wajara atau normal dapat bertahan hingga 1 minggu.

Warna yang ditawarkan Philips 9@9q terdiri dari 2 yaitu warna merah menyala dan hitam elegan.

Selain itu Philips 9@9q sudah dibekali dengan kamera 1.3 Megapiksel lengkap dengan sensor CMOS yang dapat menciptakan hasil gambar yang bagus.
Adhitya Rachman Philips
Kamis, 29 Januari 2009

Samsung F480 Design Mirip iPhone

Samsung F480 Handphone Musik dan Kamera 5 Mpx

Dari namanya yang berinisial "F" ini berati Samsung F480 adalah termasuk jenis handphone musik seperti F250 dan F300.

Samsung F480 designnya menyerupai iPhone sudah mengusung teknlogi touchscreen serta kamera 5mpx lengkap dengan lampu kilat LED dan autofokus.

Sementar untuk konektifitas Samsung F480 mendukung HSDPA 7.2 Mbps dan Wifi
Adhitya Rachman Samsung

Cara Membuat Dropdown Menu

Dropdown Menu...sesuai untuk blog yang diisi dengan link yang banyak. Sampai panjang bebenor jadinye, nak² pula template yang satu sidebar. Puas Ana nak scrool je kebawah.sengihnampakgigihehe. Bila sidebar panjang maknanya posting pun banyakla kene show, bila posting lebih dari 7 biasanya akan lambat nak loading..ok melarat pulak..sembah



Ini bentuk dropdown menu, caranya begini..

1. Loggin => Layout => Page Elements => Add a Gadget => HTML/Javascript. Tambah kode berikut dalam content.

<select onChange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value="0" selected>Arsip Blog</option>
<option value="Links 1">Text 1</option>
<option value="Links 2">Text 2</option>
</select>



2. Gantikan text merah dengan link kamu. Text biru tajuk link tu..Lihat contoh:-

<select onchange="document.location.href=this.options[this.selectedIndex].value;">
<option value="0" selected="selected">Tips² Blogging</option>
<option value="http://almansuqie.blogspot.com/">AlmansuQie</option>
<option value="http://almansuqie-tips.blogspot.com/2009/01/cara-memasukkan-senarai-link.html">Cara Memasukkan Senarai Link</option>
<option value="http://almansuqie-tips.blogspot.com/2009/01/menambah-efek-salji.html">Menambah Efek Salji</option>
<option value="http://almansuqie-tips.blogspot.com/2008/12/cara-membuat-kotak-search.html">Cara Membuat Kotak Search</option>
</select>



Hasilnya seperti diatas..

3. Kalau nak tambah link lagi, tambah kode ini sebelum kode </select>

<option value="Links 2">Text 2</option>



4. Link² ini akan dibuka di laman yang sama. Kalau nak buka di laman yang baru, cuma gantikan kode berwarna ungu dengan kode di bawah.

<select onchange="javascript:window.open(this.options[this.selectedIndex].value);">



Adhitya Rachman Menu, Tips, Widget
Rabu, 28 Januari 2009

Handphone Nexian NX-G990 Dan NX-C990

Handphone Nexian NX-G990 Dan NX-C990

Apa bedanya Nexian NX-G990 dan NX-C990 ? Jawabnya adalah secara fitur kedua handphone tersebut sama yang membedakan adalah Nexian NX-G990 bekerja pada jaringan GSM sedangkan NX-C990 bekerja pada jaringan CDMA.

Nexian NX-G990 dan NX-C990 bisa dikatakan saudara kembar yang mempunyai fitur layar sentuh, PC Sync, musik dan video player, bentuknya mirip PDA dan bluetooth.

Kelengkapan lain dair Nexian NX-G990 Dan NX-C990 adalah kamera 2 Mpx.
Adhitya Rachman Nexian

Mengelakkan Widget Hilang

Biasanya kalau kita upload template baru, widget² dalam template lama kita akan hilang. Masalah pula nak mengisi balik widget kan.tension Kalau sebelum ni Ana akan copykan setiap widget dalam notepad dan pastekan balik dalam template baru. Memang lambat dan melecehkan. Bila dah pandai sikit, Ana copy kod2 dari source template yang lama. Cepatla sikit..

Tapi bila dah lama mengadap makhluk HTML ni, jumpa la pulak cara yang lagi senang dan mudah. Just dengan bebrapa langkah. Ok caranya begini..

1. Loggin Ke Blogger => Layout => Edit HTML

2. Sebelum tu kenal pasti setiap kedudukan widget, samada di bahagian Sidebar,Header, Main Wrapper atau Footer.

Ni contoh widget di bahagian sidebar blog Ana.

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>
<b:widget id='HTML1' locked='false' title='[:: Tetamu ::]' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML3' locked='false' title='[::Ahlan ::]' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML5' locked='false' title='[::Pembantu::]' type='HTML'/>
</b:section>
</div>


Contoh widget di bahagian Main Wrapper.

<div id='main-wrapper'>
<b:section class='main' id='main' showaddelement='no'>
<b:widget id='HTML15' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML7' locked='false' title='' type='HTML'/>
<b:widget id='HTML10' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>
</div>


Contoh widget di bahagian Footer.

<div id='footer-wrapper'>
<b:section class='footer' id='footer'>
<b:widget id='HTML13' locked='false' title='' type='HTML'/>
</b:section>

</div>


3. Ok.. yang berwarna merah tu adalah contoh widget di blog kita. Copy semua widget² ni dan paste ke dalam notepad. Kalau widget Antum ade lagi di bahagian lain jangan lupa dicopy.

4. Seterusnya uploadkan template baru, nanti akan keluar amaran seperti gambar di bawah:


5. Nanti dulu.. Jangan klik Confirm & Save lagi.

6. Cari kode dibawah dan pastekan semua widget dari notepad tadi dibawahnya.

<div id='sidebar-wrapper'>
<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>


7. Kemudian klik Save Template dibawah. Bukan Confirm and Save.

Tambahan:- Kalau ada widget2 id yang sama, tukarkan saja dengan id yang lain. Contoh: kalau dah ada widget ID HTML1,tukarkan kepada HTML11 atau HTML110. Kalau ragu2 nak buat, boleh cuba dulu di blog test.Insyaallah jadi. Xpun simpan dulu semua kod2 widget Antum dalam notepad.

Selamat Mencuba..
Adhitya Rachman Tips, Widget

Cara Menukar Template

Mahukan template yang lebih mesra dan menarik.. Senang aje, tukarla template tusenyumkenyit. Ini khas tuk seorang sahabat yang bertanya. Kalau nak buat template sendiri memang agak rumit. Perlu kepada pemahaman kod² html. Untuk yang mudah cari saja template² yang berlambak dipasaran maya nisengihnampakgigi.Ok untuk cari template sila la klik di Tips Archive sebelah kanan ni dengan title "Template". Disitu ada beberapa laman yang menyediakan free template. Kalau sudah jumpa template yang diinginkan, terus download ye. Jika file yang didownload berbentuk .zip,please unzip kan dulu.

Seterusnya Loggin ke Blogger => Layout => Edit HTML

Klik Browse (no.3 diatas) untuk cari file template yang didownload tadi. kemudian tekan butang Upload (no. 4)

Sebelum tu, kalau masih ada rasa cinta pada template sebelum ni
jangan lupa Download Full Template dulu dan disimpan. Nanti kalau nak kembali pada cinta pertama just uploadkan balik je.


Klik butang save jika sudah selesai..
Adhitya Rachman Template, Tips
Selasa, 27 Januari 2009

Kekurangan Dan Kelebihan IMO i188

Kekurangan Dan Kelebihan IMO i188

IMO i188 adalah produk low end terbaru dengan mengandalkan multimedia dan memori external microSD mempunyai kelebihan pada design yang terkesan simple dan stylish. Selain itu kelebihan IMO i188 adalah harganya yang murah yaitu sekitar 450 ribu rupiah serta material yang digunakan bagus. Kelebihan lainnya adalah adanya fungsi perekam pada radio FM.

Sedangkan kekurangan IMO i188 adalah belum dilengkapi kamera, WAP lamban, desain tombol navigasi kurang efektif dan belum mempunyai bluetooth.
Adhitya Rachman IMO
Senin, 26 Januari 2009

Sony Ericsson F305 Ponsel Multimedia

Sony Ericsson F305 Ponsel Multimedia

Sony Ericsson F305 termasuk ponsel yang bergenre multimedia dengan fitur entertainment yang lumayan. Terbukti dengan adanya tombol diatas layar yang berguna untuk memainkan game.

Andalan dari Sony Ericsson F305 adalah Sporting Motion Gaming bagi para maniak game.

Sony Ericsson F305 memiliki layar dengan resolusi 262 ribu warna dengan speaker stereonya serta mempunyai baterai yang tahan lama.

Selain itu Sony Ericsson F305 juga dibekali dengan kamera yang sederhana.
Adhitya Rachman Sony Ericsson

Cara Memasukkan Senarai Link

Khas untuk KakWan yang bertanya, bagaimana cara untuk menambahkan senarai link di sidebar? Caranya sangat mudah, semua sudah disediakan oleh blogger. Ada 3 jenis gadget yang disediakan oleh Blogger, List, Link List dan terbaru Blog List. Disini Ana sertakan dengan snapshoot sekali supaya mudah difahami dengan lebih jelas. Caranya begini. Kita abaikan List dan Ana mulakan dengan Link List.

1. Seperti biasa Loggin ke Blogger => Layout => Page Elements.

2. Klik pada Add a Gadget dibahagian sidebar (bahagian lain pun boleh).


3. Seterusnya pilih pada Link List seperti dibawah.


4. Ruangan seperti ini akan muncul. Masukkan link dan Nama Laman pada ruang yang disediakan dan klik ADD LINK. Lakukan cara yang sama untuk link seterusnya. Klik butang save jika sudah selesai.

5. Selesai untuk Link List. Kita berpindah kepada Blog List pula. Ia akan muncul di Sidebar seperti gambar dibawah. Keistimewaannya berbanding Link List adalah ia akan menampilkan sekali posting terkini bagi setiap blog dalam senarai kita.

6. Cara yang sama. Add a Gadget.

7. Pilih pada Blog List


8. Klik Add To List untuk memasukkan link. Cara yang sama untuk link seterusnya. Klik save jika selesai.

Tambahan: Link List akan dibuka di laman yang sama jika diklik. Untuk membukanya di laman yang baru caranya DISINI.
Adhitya Rachman Link, Tips